środa, 13 grudnia 2017

Pizza z patelni z tuńczykiem, ogórkiem i papryką


Kiedy nie ma się dostępu do piekarnika, a ktoś z domowników ma ochotę na pizzę, to taka z patelni ratuje sytuację. Choć nie do końca smakuje tak dobrze jak pieczona w piekarniku, ale zawsze to pizza, więc sposób przygotowania nie ma dla niektórych znaczenia.


Składniki (na 4 sztuki o średnicy 24 cm):

Ciasto:
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 opakowanie suszonych drożdży
  • duża szczypta cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 3 łyżki oleju

Dodatki:
  • 4 łyżki ketchupu
  • 2 puszki tuńczyka w oleju
  • 2 średniej wielkości ogórki konserwowe
  • 1/2 czerwonej papryki
  • ok. 150 g startego sera żółtego

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce i dokładnie wyrabiamy. Formujemy kulkę i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 40 minut.

Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części i każdą z nich formujemy w koło o średnicy ok. 24 cm.

Ciasto kładziemy na rozgrzanej patelni, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i smażymy na wolnym ogniu przez 3-4 minuty, następnie placek odwracamy, smarujemy ketchupem, posypujemy lekko serem, wykładamy pół puszki tuńczyka, trochę pokrojonych w kostkę ogórków i papryki, wierzch ponownie posypujemy serem.

Patelnię nakrywamy pokrywką i ponownie smażymy na wolnym ogniu do czasu rozpuszczenia się sera.

W ten sam sposób przygotowujemy pozostałe trzy placki.

1 komentarz:

  1. Fajny patent z tą patelnią :) muszę kiedyś wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.