czwartek, 20 października 2016

Kulki jabłkowo-chałwowe z amarantusem ekspandowanym

Szybki w przygotowaniu deser z użyciem niewielu składników. Zapewniam, że dzieci oszaleją na punkcie tych smakowitych kulek :D


Składniki (na ok. 4 porcje):
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 50 g chałwy dobrej jakości
  • 50 g amarantusa ekspandowanego

Przygotowanie:

Jabłko obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w drobne kawałki.

Zalewamy sokiem pomarańczowym i podgrzewamy na wolnym ogniu do czasu, aż utworzą mus.

Do ciepłego musu jabłkowego dodajemy pokruszoną chałwę i dokładnie razem mieszamy. Studzimy.

Masę łączymy z amarantusem, formujemy kuleczki i podajemy.

4 komentarze:

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.