piątek, 21 sierpnia 2015

Domowa mozzarella z bazylią

Co domowe to najlepsze i jaka satysfakcja, że można zrobić coś tak dobrego :)

Składniki (na jedną kulkę o wadze ok. 150-200 g):
  • 2 litry "świeżego" mleka (im lepsze mleko, tym lepszy ser - nie nadaje się do tego mleko UHT)
  • 125 ml wody + 3/4 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 30 ml wody + 3 krople podpuszczki roślinnej
  • 1 łyżka posiekanej bazylii
Przygotowanie:
W 125 ml wody rozpuszczamy kwasek cytrynowy. Wlewamy razem z mlekiem do garnka i mieszamy.
Całość podgrzewamy do czasu osiągnięcia 32 stopni C. Następnie zestawiamy z ognia, wlewamy wodę wymieszaną z podpuszczką roślinną i mieszamy ok. pół minuty. Przykrywamy i odstawiamy na ok. 5-7 minut, po tym czasie mleko powinno być już ścięte.
Ścięte mleko kroimy długim nożem w dużą kostkę i delikatnie mieszając podgrzewamy do temperatury 40 stopni. Zestawiamy z ognia i mieszamy 3 minuty.
 Za pomocą łyżki cedzakowej skrzep przekładamy na durszlak wyłożony chustą serowarską.
Odciskamy lekko i formujemy kulę, którą kładziemy na głębokim talerzu i podgrzewamy w mikrofalówce przez minutę. Zlewamy nadmiar serwatki i ponownie podgrzewamy przez pół minuty.Po tym czasie ser razem z posiekaną bazylią ugniatamy na stolnicy (jest gorący, więc warto założyć gumowe rękawiczki).
Formujemy dowolny kształt i wkładamy na chwilę do zimnej wody.
Przechowujemy w lodówce, w woreczku z serwatką.

6 komentarzy:

  1. Niesamowite. Ty umiesz zrobić mój ulubiony ser. Duże łał. Jestem pod wrażeniem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pierwsze próby były nieudane, ale w końcu wyszło jak trzeba ;)

      Usuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.