czwartek, 13 sierpnia 2015

Czekoladowa galaretka w formie latte macchiato


Składniki (na 2-3 porcje w zależności od wielkości szklanek/pucharków):

Biała galaretka:
  • 100 g białej czekolady
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżeczki żelatyny
Ciemna galaretka:
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 300 ml mleka
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Dodatkowo:
  • beza włoska lub bita śmietana do dekoracji
Przygotowanie:
Białą czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, wrzucamy do mleka i zagotowujemy. Gotujemy na wolnym ogniu do czasu rozpuszczenia się czekolady. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy żelatynę i mieszamy, aż żelatyna się rozpuści. Wlewamy do szklanek (do ok. 1/3 wysokości) i wstawiamy do lodówki, aby stężała.
Tak samo postępujemy w przypadku ciemnej galaretki, dodając do mleka kawę rozpuszczalną. Lekko wystudzoną ciemną galaretkę wylewamy na białą i odstawiamy do stężenia.
Przed podaniem dekorujemy bezą włoską lub bitą śmietaną.

4 komentarze:

  1. To musi być ekstra pyszny deser. Gratulacje!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ekstra słodki - idealny dla łasuchów ;)
      Dziękuję :)

      Usuń
  2. Ależ to pięknie wygląda i brzmi pysznie.
    Bardzo fajna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.