wtorek, 17 marca 2015

Ciepłe lody

Ciepłe lody to chyba najmilsze wspomnienie z dzieciństwa, przygotowane samodzielnie prawie wcale nie różnią się od sklepowych.

Składniki:

Beza włoska:
  • 4 białka
  • 300 g cukru
  • 60 ml wody
Polewa:
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 1 łyżka oleju
Dodatkowo:
  • wafelki do lodów
Przygotowanie:
Z 260 g cukru i wody gotujemy syrop "do nitki". W międzyczasie ubijamy białka z dodatkiem 40 g cukru. Do białek cały czas ucierając dodajemy cienkim strumieniem gorący syrop cukrowy. Ubijamy do czasu, aż masa całkowicie wystygnie.
Następnie masę przekładamy do rękawa cukierniczego lub szprycy i napełniamy wafelki. Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
Czekolady razem z olejem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Maczamy w niej lody i ponownie wstawiamy do lodówki.
Przechowujemy 2-3 dni.

4 komentarze:

  1. Dzieciaczki szaleją z radości mając w domu taką zdolną mamę. Domowej roboty ciepłe lody. Super!

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak, to również smak mojego dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam wyglądają bardzo apetycznie!! Ja już dawno nie jadłam takich ciepłych lodów

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.