wtorek, 10 lutego 2015

Pączki z marmoladą i lukrem żurawinowym

Moje pierwsze własnoręcznie zrobione pączki, jestem zadowolona z efektu.

Składniki (na około 20 sztuk):
  • 500 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 60 g cukru
  • 60 g masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżka spirytusu (można zastąpić wódką lub octem)
  • marmolada
  • smalec do smażenia
Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • sok żurawinowy
  • kandyzowana skórka pomarańczowa
Przygotowanie:
Na początku przygotowujemy sobie składniki (wszystkie powinny mieć temperaturę pokojową).
Drożdże kruszymy do miski, dodajemy 1/4 szklanki ciepłego mleka, 1 łyżkę cukru i 3 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.
Resztę mąki przesiewamy, dodajemy cukier, lekko roztrzepane jajka, spirytus, zaczyn drożdżowy i pozostałe ciepłe mleko. Wyrabiamy do czasu, aż ciasto zacznie odchodzić od miski i dłoni. Następnie dodajemy roztopione masło i ponownie wyrabiamy. Formujemy kulę i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godziny (powinno podwoić swoją objętość).
Wyrośnięte ciasto przekładamy na lekko podsypaną mąką stolnicę, delikatnie rozwałkowujemy na grubość ok. 2 cm. Obręczą lub szklanką wycinamy kółka. Odkładamy je, przykrywamy ściereczką i ponownie dajemy im wyrosnąć ok. 40 minut.
Wyrośnięte pączki wkładamy porcjami na rozgrzany do temperatury 175 stopni smalec. Smażymy ok. 1-1,5 minuty z każdej strony. Wyciągamy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Jeszcze ciepłe nadziewamy marmoladą za pomocą szprycy, smarujemy lukrem i posypujemy skórką pomarańczową.

6 komentarzy:

  1. Wyglądają bardzo apetycznie, jak ze sklepu, ale sądzę że w smaku były lepsze od sklepowych.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, w smaku były dużo lepsze :)

      Usuń
  2. W sam raz na tłusty czwartek. Już się nie mogę doczekać :)
    Pozdrawiam, CanBe.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie ma czwartku tłustego be pączka przynajmniej jednego

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglądają bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.