sobota, 31 stycznia 2015

Japoński wytrawny naleśnik (okonomiyaki)

Naleśnik ten w smaku bardzo przypomina pizzę, bazowałam się na przepisie z książki "Gotuj sprytnie jak Jamie", coś pominęłam, coś zamieniłam i wyszła bardzo smaczna wersja naleśnika.

Składniki (dla 2-3 osób):
  • 1 cebula
  • 70 g pieczarek
  • 1/2 małej kapusty pekińskiej
  • 150 g miękkiego żółtego sera
  • 3 jajka
  • 75 g mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • ketchup do polania
Przygotowanie:
Cebulę, pieczarki i kapustę kroimy w cienkie paseczki. Ser kroimy w grubą kostkę. Jajka mieszamy z mąką do czasu powstania jednolitej konsystencji, doprawiamy solą i pieprzem. Do masy dodajemy pokrojoną cebulę, pieczarki, kapustę, ser i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy dokładnie łyżką, aby wszystko pokryło się masą jajeczną. Na patelni rozgrzewamy olej, wykładamy zawartość miski i rozprowadzamy równomiernie. Smażymy ok. 4-5 minut na wolnym ogniu, następnie zsuwamy placek na talerz, odwracamy na drugą stronę i ponownie smażymy 4-5 minut. Podajemy gorący oblany ketchupem.

2 komentarze:

  1. Po składnikach widac już , że nalesnik musi być bardzo smaczny - w smaku jak pizza

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.