piątek, 15 listopada 2013

Orzechowa rodzinka jeży

Wyszły trochę za słodkie, dlatego też polecam zmniejszyć ilość cukru dodaną do kremu (chyba, że lubicie takie bardzo słodkie).

Składniki:

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 2 łyżki tartych orzechów włoskich BackMit
Krem:
  • 125 g margaryny
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 175 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki tartych orzechów włoskich BackMit
  • garść rodzynek Kresto (6 małych odkładamy na oczy jeży)
Dodatkowo:
  • opakowanie migdałów w słupkach Kresto
  • 1 suszona morela Kresto
Przygotowanie:
Ciasto: jajka ucieramy z cukrem do białości. Wsypujemy mąkę, przyprawę do piernika i tarte orzechy włoskie. Dokładnie mieszamy. Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i pieczemy ok. 35 minut w temperaturze 180 stopni C.
Krem: miękką margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Stopniowo dodajemy serek homogenizowany. Następnie dokładnie mieszamy z kakao, tartymi orzechami i rodzynkami. 
Jeże: z ciasta odkrawamy od dołu 2-cm placek i wycinamy 1 większy i 2 mniejsze owalne kształty (podstawy jeży). Pozostałą część ciasta drobno kruszymy i mieszamy z 3/4 kremu. Masę wykładamy na ciasto i formujemy jeże. Wierzchy smarujemy równomiernie pozostałym kremem. Ze słupków migdałowych robimy kolce, z pozostawionych rodzynek oczy i pyszczki z suszonej moreli. Chłodzimy w lodówce co najmniej 2 godziny.

3 komentarze:

  1. Śliczna rodzinka. Gratuluję zdolności i łakoci. A niech no jeden jeżyk przyczłapie do mnie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.