wtorek, 15 października 2013

Sernik niebiański

Sernik chodził za nami już od dłuższego czasu, więc postanowiliśmy coś stworzyć. Ten jest delikatny i pyszny, coś a'la nowojorski, tylko zmodyfikowany po mojemu.

Składniki:

Spód:
  • 100 g herbatników
  • 6 łyżek stopionej margaryny
  • 2 łyżki cukru
Masa serowa:
  • 900 g mielonego twarogu
  • 3 jajka
  • 250 g drobnego cukru
  • 3 łyżki mąki
  • aromat waniliowy
  • 3/4 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
Polewa:
  • 1/2 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżka cukru pudru
Dekoracja:
  • kandyzowana skórka pomarańczowa (u mnie GoldPack)

Przygotowanie:
Herbatniki rozdrabniamy blenderem na proszek, dodajemy ostudzoną margarynę i cukier. Mieszamy i wykładamy na dno tortownicy. Wyrównujemy i dociskamy. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni C, a następnie studzimy.
Twaróg miksujemy przez ok. 3 minuty. Dodajemy mąkę wymieszaną z cukrem, następnie śmietanę, jajka i aromat waniliowy. Tortownicę z zewnątrz dokładnie zabezpieczamy folią aluminiową. Wylewamy masę serową. Tortownicę wstawiamy do większego naczynia żaroodpornego i do niego (do połowy wysokości sernika) wlewamy wrzątek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 45 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 110 stopni i pieczemy kolejne 30 minut. Studzimy w piekarniku przez godzinę przy uchylonych drzwiczkach.
Śmietanę na polewę mieszamy z cukrem pudrem i rozsmarowujemy na wierzchu sernika. Chłodzimy ok. 6 godzin w lodówce, a przed podaniem brzegi dekorujemy skórką pomarańczową.

13 komentarzy:

  1. wygląda smakowicie :)
    Na pewno smakuje niebiańsko ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak niebiański, muszę zrobić:)Pięknie wygląda, Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. www.anielskieprzysmaki.pl-no i przyciagnęłaś łasucha do siebie na blog:)Monika Szlązak

    OdpowiedzUsuń
  4. ...chyba anioły w niebie jedzą takie serniczki :). Śnieżnobiały - cudowny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda faktycznie niebańsko. Za mną też chodzi taki sernik ale jakoś nie mogę się zmobilizować by go upiec. Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wyglada smacznie musze wyprubowac przepis a moze byc twaróg z biedronki w wiaderku?

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda apetycznie i już myślę o następnym placku. Może to będzie właśnie sernik...

    OdpowiedzUsuń
  8. równie niebiańsko wygląda:) pyszności:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.